ISTRA /Kotli-Hum-Motovun-Grožnjan/

U posljednje se vrijeme stalno vraćam Istri, i to njezinoj unutrašnjosti. Istra je naš najveći poluotok poznat i po nazivima Crvena Istra, Bijela Istra i Siva Istra. Crvena po plodnoj crljenici koju najviše nalazimo u zapadnom dijelu Istre, siva po sivoj glini koju nalazimo u centralnoj Istri i na kraju bijela po kamenoj obali istočne Istre, obroncima Učke.

Continue Reading

Brijuni

NP Brijuni - Od Paula Kupelwiesera , Josipa Broza Tita do danas

Prvo bih se malo osvrnuo na toponim Brijuni ili Brioni. Nazivali su ga i Brivona ili Brevona što je na kasnoantičkom značilo pličina. Zatim se 1421. godine spominje naziv Brioni, romanski odnosno mletački (mletački se još spominje kao Brevogno, Brevono, Brevonio/Brevonis, Birfoni, Breoni, Dibrioni). Dobro, a što je danas točno? Pa, i jedno i drugo: Brioni/Brijuni, kao i Pola/Pula ili Vodnjan/Dignao, hrvatski, odnosno talijanski nazivi…

Continue Reading

Zavižan

Zavižan – Sjeverni Velebit

Tko jedanput kroči na ovaj dio Velebita, ali ne samo ovaj dio nego na bilo koji dio Velebita, iznova mu se vraća kao nekom magnetnom silom. Inače sam zaljubljenik u planine i planinarenje, ali na ovaj dio prekrasne Hrvatske prvi sam put došao negdje 2010. i otad me magnet privlači barem jednom godišnje.

Continue Reading

Skrad - Zeleni Vir

Nastavak na prethodnu priču… Iz Čogrljevog jezera krećemo prugom ili starom cestom kroz mjesta Donja i Gornja Dobra te dolazimo do Skrada. Nekoć obavezno mjesto u kojem je stajao bus iz Zagreba, punilo se vozilo gorivom ili se išlo u Zeleni Vir.

Continue Reading

Kiks - Art

Foto-Škrinja

Romanskiphoto

Google+

fotoskrinja logo 1.fw